top of page

SPRÅKLIG SAMLINGS LITTERATURPRIS


Like før jul fikk jeg en gledelig og overraskende telefon fra Thomas Hoel, lederen i Landslaget for Språklig samling. Styret hadde bestemt seg for å tildele Kunsten å møte en bjørn Språklig samlings litteraturpris 2016!

 

​Bildeboka Kunsten å møte en bjørn er illustrert av den anerkjente illustratøren og forfatteren Jill Moursund og kom ut på Mangschou forlag i 2015. Det er uten tvil den viktigste boka jeg har skrevet. Den har flere viktige temaer; mobbing blant barnehagebarn, voksne som ikke ser, det å finne styrke i seg selv til å håndtere livets utfordringer og vennskap, for å nevne noen.

Det er første gang prisen blir utdelt til en barnebokforfatter. Det var på tide. Det å skrive om og for barn er viktig og meningsfylt, og for å lykkes med det, er språket en av de viktigste virkemidlene. Jeg ønsket å formidle barnets møte med en virkelighet hvor det finnes farer og voksne som svikter. Den litterære fortellerstemmen fant jeg i det språket som ligger tett opp til hvordan jeg sjøl tenker og snakker. Telefonen fra Thomas Hoel og prisens innhold gjorde meg også bevisst på at jeg faktisk har jobbet mye med å finne en god balanse i det å ha dialekta som en markør uten at det oppfattes sært eller forstyrrende for leseren. At det arbeidet har blitt lagt merke til er utrolig motiverende, ja nesten litt forpliktende, men framfor alt stas.

Men det viktigste er at fortellingen berører leseren. Så når jeg får tilbakemelding om at et barn (eller voksen) har funnet styrke eller trøst i fortellingen, enten de identifiserer seg med Alf eller bjørnen, så føler jeg at jeg har verdens beste yrke.

Litt om Språklig Samlings Litteraturpris 2016, henta fra www.samnorsk.no

Språklig samlings litteraturpris deles ut til bokmålsforfattere eller -skribenter som i tillegg til litterære kvaliteter bruker et språk som har et visst preg av de folkelige formene i bokmålet. Dette er 45. gang prisen deles ut. Den blei første gang delt ut i 1963, og har blant annet gått til Kåre Holt, Dag Solstad og Mona Høvring. Det er 15. gang prisen går til en kvinne.

– Camilla Otterlei tar på en fin måte fatt i problemet med barn som mobber og voksne som ikke ser hva som foregår, sier styreleder i LSS Thomas Hoel. Boka «snakker» talemålsnært til barna på deres eget språk og setter ord på vonde opplevelser barna kan ha.

Den presise teksten sammen med de levende illustrasjonene gjør boka til et funn for høytlesing for barn. Det talemålsnære og dagligdagse språket er viktig, ikke bare for at barnas forståelse av teksten, men også for barnas språkholdninger. Holdninger skapes tidlig i livet, og forfattere av tekster for barn påvirker mer enn de kanskje tror. Med denne prisen ønsker vi i LSS å verdsette forfattere og skribenter som gir det folkelige språket eller det radikale bokmålet en plass i offentligheten og i mediebildet.

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page